Het probleem van videomarketing
Een goede videomarketing strategie ontstaat niet zomaar. Hebben we budget? Hebben we tijd over? Zijn we creatief genoeg? Hebben we de technische skills? Op minstens één van deze vragen antwoord je waarschijnlijk 'nee'. Video is een sterk middel, maar het is ook complex: techniek, creativiteit, tijd en budget spelen allemaal een belangrijke rol. En in de meeste organisaties ontbreekt het aan minstens één (en waarschijnlijk meer) van deze ingrediënten.
Videomarketing strategie
Moet je je hierdoor laten belemmeren om toch maar te starten? Ja en nee. Als je iets wilt doen met video, dan kun je het beter maar meteen goed doen. En het gebrek aan die belangrijke ingrediënten kan je daarbij zeker in de weg zitten. Toch is het belangrijk om te weten dat je op een kleinschalige manier vast en zeker kunt beginnen met film. Niet elke soort video vraagt namelijk om dezelfde aanpak en kwaliteit. Er is van alles te bereiken met een klein budget en weinig idee van techniek.
Hoe? Met de juiste strategie.
- Stap 1: Bepaal je doelstellingen met video
- Stap 2: Contentplanning
- Stap 3: Inspireren, scripten & briefen
- Stap 4: Licht, geluid, actie
- Stap 5: Verspreiding van je video
Stap 1 Bepaal je doelstellingen met video
Waarom videomarketing?
Om te weten hoe je video gaat inzetten, is het allereerst belangrijk om je marketingdoelstellingen te bepalen. Een prettig en overzichtelijk model om hierbij te gebruiken is het See Think Do Care (STDC) model van Google. Kort gezegd gaat dit model ervan uit dat (potentiële) klanten door vier fasen heen gaan:
See: In beeld komen bij je doelgroep
Think: Overweging (kopen of niet kopen)
Do: Conversie
Care: Loyaliteit
STDC en video
Hoe speelt STDC een rol in je videomarketing strategie? Simpel: Bij de verschillende fases horen verschillende soorten content. In de See-fase wil je vooral impact maken en zoveel mogelijk mensen bereiken met jouw boodschap. In de Think-fase reik je zoveel mogelijk argumenten aan om over te gaan tot conversie. In deze fase kan je er bijvoorbeeld aan denken om een uitlegfilm te laten maken. In de Do-fase is je strategie succesvol gebleken en is je product gekocht. In de Care-fase probeer je de relatie met je klant warm te houden. Je kunt je ongetwijfeld voorstellen dat bij deze verschillende soorten content ook verschillende soorten video een rol kunnen spelen. Maar hoe bepaal je op welke soorten video jij wilt inzetten? En welke soorten zijn er überhaupt? Volgens Google zijn er drie soorten, die worden beschreven in het 3H-model.
Het 3H-model voor videocontent
Het 3H-model helpt je om te kiezen op welke vorm van videocontent jij het beste kunt inzetten. Wil je impact maken en je merkboodschap in één film indrukwekkend verwoorden? Hero-content. Wil je volgers aantrekken en mensen boeien en binden? Hub-content. Wil je online gevonden worden en mensen helpen om jouw producten beter te begrijpen? Help-content. Hero, Hub en Help hebben elk hun eigen voor- en nadelen en de keuze voor één van deze categorieën is niet goed of fout; het gaat erom wat jouw organisatie verder helpt. Wil je meer lezen over het 3H-model en leuke voorbeelden zien? Lees dan ons blog over het 3H-model.
Stap 2 Contentplanning
Het publiceren van online content gebeurt vaak ad hoc: we maken spontaan even een foto en plaatsen die op social media, een enthousiaste collega heeft toevallig een blog geschreven of we vieren een mijlpaal en doen even een korte livestream op Facebook. Met al deze dingen is natuurlijk niets mis, maar het risico bestaat dat je geen enkele vorm van continuïteit weet te creëren. Daarom is het goed om te werken met een contentplanning: Een planning op grote lijnen waarin je uitstippelt wanneer je welke content wilt plaatsen en delen. Op die manier kun je ook budgetten vaststellen voor bijvoorbeeld fotografie, teksten en natuurlijk video. Sommige onderdelen worden snel een vaste waarde, zoals een maandelijkse nieuwsbrief. Met de juiste toewijding kun je van elke soort content zo'n vaste waarde maken, naast natuurlijk de spontane dingen die je snel even wilt delen.
Soorten video's
Video speelt een belangrijke rol binnen je contentplanning, omdat je het waarschijnlijk deels wilt uitbesteden. Maar ook als je het zelf maakt, is het belangrijk om te bedenken wat je wilt maken en waarom. Wie ga je bereiken met je films? Wat willen ze zien? Wat wordt de balans tussen Hero, Hub en Help? Uiteraard verschillen de antwoorden op deze vragen per bedrijf (en binnen het bedrijf ook nog per persoon). Hero is een krachtig middel, maar voor veel bedrijven (zeker bij de start van je videostrategie) wel een grote drempel. Hub, en vooral Help, zijn veel geschikter om laagdrempelig mee te starten. Voor elk bedrijf zijn er wel Hub- en Help-formats en video's te bedenken. Voorbeelden zijn er genoeg.
de gouden tip: content combineren
Als ik dan toch films aan het opnemen ben, hoe gebruik ik die content dan op de meest efficiënte manier? Door slim te combineren. Content die opgenomen wordt voor bijvoorbeeld een Hub-film, is wellicht ook in te zetten in een paar kleine Help-video's. En zeker als je een Hero-film laat maken, is het heel belangrijk om na te denken hoe je die waardevolle inhoud optimaal gaat inzetten in zoveel mogelijk verschillende films. Als je bijvoorbeeld interviews gebruikt in de Hero-film, dan haalt van een interview van 30 minuten misschien anderhalve minuut de final cut. Maar de complete interviews zijn stuk voor stuk bruikbaar als Hub-films. En losse quotes uit die interviews kun je inzetten als teasers, die je via social media inzet. Slim combineren is de sleutel tot waarde-optimalisatie.
Stap 3 Inspireren, scripten en briefen
Je hebt nu vast een globaal idee van wat je zou kunnen met film in jouw bedrijf, en of je Hero, Hub of Help als grootste kans ziet voor jullie organisatie. Maar waar haal je verder je inspiratie vandaan? Hoe schrijf je een script? En lukt het jou om je collega's mee te krijgen in dit verhaal? Inspiratie is altijd een lastig ding, maar het internet is hierbij gelukkig een enorm hulpmiddel. Scroll eens door je tijdlijn, kijk eens naar aanbevolen video's, of zoek naar blogs als deze. Gegarandeerd vind je een hoop voorbeelden van bedrijven die video op allerlei manieren inzetten. Het helpt ook om bedrijven in jouw branche op te zoeken en de kunst een beetje bij hen af te kijken. Daarnaast helpt het om je af te vragen wat mensen zouden willen weten van jouw bedrijf. Wat is nu nog niet duidelijk voor klanten of gebruikers, wat is lastig in tekst uit te leggen en waarvoor zou een filmpje (of liever, een serie films) de ideale tool zijn om uit te leggen of te illustreren? Welke vragen krijg je elke dag van je klanten, die je ook in een filmpje kunt beantwoorden? Welk proces in je bedrijf zou je door een kijkje achter de schermen leuk kunnen demonstreren?
Scripting & Storyboarding
Hoe schrijf je een script? Hoe gedetailleerd moet dat zijn? En wat moet er allemaal in staan? En hoe werkt een storyboard eigenlijk? Scripting is de fase waarin je alle informatie over je film bedenkt en opschrijft. Je noteert de doelgroep, het onderwerp, de centrale boodschap van je film en volgens welk format de film gemaakt moet worden. Als je een voice-over wilt gebruiken, schrijf je de tekst hiervoor alvast in grote lijnen uit. Al deze dingen zorgen voor houvast tijdens het opnemen en monteren van de film. Hoe meer je van tevoren al bepaald hebt, hoe beter je kunt bepalen hoe de film er uiteindelijk uit gaat zien. En de ideale manier om zo goed mogelijk weer te geven hoe je film er uiteindelijk uit moet zien, is een storyboard.
Storyboard
De basis van een storyboard is vaak een goede schets. Aan de hand van je script, bedenk je welke beelden je in welke volgorde wilt gebruiken. Per beeld teken je een frame met daarin een ruwe schets van de situatie. Staan er mensen in beeld? Wat is de setting? Onder het frame noteer je wat er gebeurt in het shot. Een compleet storyboard en script helpen om de best mogelijke briefing te geven aan degene die de film gaat maken. Als je de film zelf maakt, helpt het om je oorspronkelijke plan zo goed mogelijk vast te houden. Bovendien kun je de mensen die een rol spelen in je film op deze manier goed meenemen in het verhaal dat je in de film wilt vertellen, waardoor zij ook beter begrijpen wat er van hen verwacht wordt. Als je vaak storyboards maakt, kun je daarvoor ook software aanschaffen of een gratis variant downloaden.
Stap 4 Licht... Geluid... Actie!
Videomarketing tips
Je hebt je marketingdoelstellingen voor elkaar, je weet wat voor content je wilt gaan schieten, je script en storyboard zijn tot in de puntjes uitgewerkt... En nu? Nu begint het leukste gedeelte: Het opnemen van je film. Deze stap kun je zo ingewikkeld of eenvoudig maken als je zelf wilt. De ingewikkeldste manier is met cameraploeg, regisseur, lichttechnici, geluidstechnici, catering, enzovoorts. Als je film dit nodig heeft, moet je deze middelen ook absoluut inzetten! Maar als je wilt, kun je op veel kleinere schaal zelf prima aan de slag. Je smartphone is waarschijnlijk uitgerust met een prima camera, waarmee je al een heel eind komt.
Maar wat heb je nodig om met je smartphone goed te kunnen filmen? Je kunt het uiteraard zo ver uitbreiden als je zelf wilt, maar in principe heb je slechts drie dingen nodig om aan de slag te gaan: De juiste app, een statief en een goede microfoon.
App
De standaard camera-app van je telefoon functioneert in veel situaties prima, maar je mist soms wat mogelijkheden om de camera precies op de juiste manier in te stellen. Een goede en betaalbare app is Filmic Pro. In deze app heb je controle over de belangrijkste instellingen, en bovendien is de app zeer eenvoudig in gebruik. Check op hun website zeker ook even de films die met deze app gemaakt zijn om een idee te krijgen van waartoe een smartphone met de juiste app in staat is.
Statief
Niemand kijkt graag naar een film die zo onstabiel is opgenomen dat je er haast zeeziek van wordt. Gelukkig zijn er talloze soorten statiefjes en statiefklemmen te koop, waarmee je heel eenvoudig je telefoon stabiel kunt neerzetten. Een flexibel statiefje kan helpen om je telefoon ook op moeilijk bereikbare plaatsen vast te zetten.
Microfoon
Er zijn maar weinig dingen die een goede film zo kunnen verpesten als slecht geluid. De microfoon van je smartphone levert per definitie teleurstellende resultaten op, dus hiervoor heb je echt een ander systeem nodig. Een haalbare optie is de Røde Wireless Filmmaker Kit. Deze draadloze reversmicrofoon werkt zeer eenvoudig en levert uitstekend geluid. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je naast deze kit ook een 'cage' nodig hebt waar je je telefoon in plaatst, om de ontvanger van de microfoonset op te plaatsen. Een goede optie hiervoor is de Beastgrip Pro.
Een stapje hoger: filmen met DSLR of mirrorless
Wil je een stapje hoger, dan kun je aan de slag met een eenvoudig te bedienen DSLR of mirrorless camera. Deze camera's hebben een hogere beeldkwaliteit en zijn heel wat veelzijdiger dan een smartphone, maar vragen ook flink meer kennis en inzicht van de gebruiker. Een goede manier om hiermee om te leren gaan is bijvoorbeeld een cursus videomarketing. Als je gelooft in video en er echt voor wilt gaan, is het ook mogelijk je videoproducties uit te besteden. In dit geval kan je je video's opnemen in de Pitch Studio.
De belangrijke W-vragen in video
Naast de technische kant van het filmen, heb je natuurlijk de inhoud van je film. Die kun je grotendeels bepalen door het bekende rijtje W-vragen te stellen:
- Waarom maak ik deze film?
- Wie gaat de film bekijken?
- Waar nemen we op? Hoe is de locatie relevant voor het verhaal?
- Wat moet er te zien zijn?
- Wie vertelt het verhaal in de film?
- Wanneer gaan we opnames maken?
Stap 5 Verspreiding van je videocontent
Waar wordt mijn filmpje het meest bekeken? Hoe zorg ik ervoor dat het de juiste mensen bereikt? En kijken er überhaupt wel mensen naar mijn films? De meest bekende en voor de hand liggende kanalen zijn natuurlijk YouTube, Instagram, Linkedin en Facebook. Het is altijd goed om ervoor te zorgen dat je video's op al deze kanalen terug te vinden zijn. Houd er hierbij rekening mee dat video's op Facebook en Instagram het mooist getoond worden in verticale verhouding (4:5 of 9:16) in plaats van de standaard brede verhouding (16:9 of 21:9). Daarnaast zijn bijschriften bij video's een handige tool om context te geven aan je films. Houd hier ook rekening mee in het opnemen van je film: Je hoeft niet alles in je film te proppen als je rekening houdt met de ruimte die je nog hebt in bijschriften of op de pagina waar je de video wilt delen. Ook op je eigen website wil je je films natuurlijk delen. Enerzijds is het leuk en handig voor bezoekers van je website, anderzijds is het ook een uitstekende SEO-tool. Google houdt namelijk van website met films. Wil je het helemaal goed doen, dan voeg je ook nog ondertitels toe aan je YouTube-films, die worden namelijk ook meegenomen door Googles crawler en zo worden je films nog beter gevonden. Instagram, Linkedin en Facebook zijn natuurlijk nog vluchtiger platforms dan YouTube. Daarom is het belangrijk om in de eerste twee seconden van je video de aandacht te trekken en vast te houden. In die cruciale twee seconden, beslist een kijker namelijk of hij of zij blijft kijken of verder scrollt. Maak het spannend, onthul alvast een deel van de clou of begin met een visueel grapje; alles wat je kunt bedenken om de aandacht te trekken. Ondertiteling speelt ook op Instagram, Linkedin en Facebook een belangrijke rol, aangezien video's standaard natuurlijk zonder geluid worden getoond. Is het geluid bij je video erg belangrijk, dan kun je mensen in de video of in het bijschrift oproepen om het geluid van de video aan te zetten. Een leuke en eenvoudige manier om video's in te zetten op Facebook, is door korte loopjes te maken. Facebook loopt video's die korter zijn dan 30 seconden en sommige makers weten dat handig uit te buiten in hun posts en advertenties.
Zelf aan de slag met videomarketing?
Je bent inmiddels een stuk wijzer geworden over videomarketing. Je bent misschien zelfs enthousiast geworden en je wilt wat met video. Kom gerust eens langs om verder te praten met één van onze filmmakers, samen kunnen we een mooie videostrategie uitzetten. Wil je eerst meer weten over onze aanpak, lees dan hier verder over onze cursus videomarketing.
in welke groeifase jullie zitten? download de whitepaper
Dowload je pitch templatE hier
Verder lezen?
bezoekers boeien en binden
ritme in je videomarketing