Eerst: Elevator pitch betekenis
Wat betekent 'elevator pitch' precies? Een elevator pitch is een korte, krachtige presentatie die in de duur van een korte liftreis (meestal 30 seconden tot 2 minuten) wordt verteld. Het doel van een elevator pitch is om op een beknopte en overtuigende manier informatie over te brengen, zoals wie je bent, wat je doet en waarom dat waardevol is.
Je hebt verschillende vormen van pitches. Bijvoorbeeld een offertepitch. Deze is specifiek gericht op het presenteren van een voorstel aan een potentiële klant. In een korte, toegankelijke tekst introduceer je jezelf, je bedrijf en benadruk je de unieke waarde van je producten of diensten. Met als doel: interesse wekken en overtuigen. Een salespitch is gericht op de verkoop van een product of dienst. Je overtuigt hierin potentiële klanten dat jouw aanbod de moeite waard is om te kopen. Een goede salespitch is een combinatie van overtuigingskracht met begrip voor de behoeften van de klant.
Dan heb je ook nog de aanbestedingspitch. Een aanbesteding is een formele procedure waarbij een organisatie een opdracht of project uitbesteedt en verschillende partijen de kans krijgen om een voorstel in te dienen om de opdracht te verkrijgen. Deze pitch moet niet alleen duidelijk maken waarom jouw bedrijf geschikt is voor de opdracht, maar ook waarom het de beste keuze is onder alle concurrenten.
Pitches zijn niet beperkt tot formele zakelijke situaties. Mensen pitchen de hele dag door, overal waar communicatie plaatsvindt. Of het nu gaat om het overtuigen van een collega tijdens een vergadering of het verkopen van je ideeën aan je partner over waar jullie dit jaar naartoe op vakantie gaan. De kunst van het pitchen is dus een vaardigheid die overal in ons dagelijks leven van pas komt.
Voorbereiden op het schrijven van een elevator pitch - Stel jezelf de juiste vragen
Als marketeer of adviseur is het schrijven van een effectieve pitch essentieel om je boodschap krachtig over te brengen. Een krachtige pitch is onmisbaar in een wereld met een korte aandachtsspanne. Hiermee breng je snel en overtuigend je boodschap over, waardoor je de aandacht van je publiek vasthoudt. Een goed doordachte presentatie zorgt voor een goede eerste indruk en wekt nieuwsgierigheid. Stel jezelf de juiste vragen voordat je aan de slag gaat. Wat is je doel? Wat wil je dat de luisteraar aan het eind van je pitch doet, laat, of niet meer vergeet? Pak dit als de leidraad voor je pitch. Hoe maak je een pitch?
Wat wil je dat mensen zich herinneren na het horen van jouw pitch?
Naast het begrijpen van verschillende pitchtechnieken, is het ook essentieel om te weten wat je wilt dat mensen zich herinneren na het horen van jouw pitch. Daarvoor is de 'deurknop oefening' van Remco Claassen een interessant inzicht. Remco Claassen is een zeer succesvolle trainer op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, leiderschap en communicatie. Het boek 'Verbaal meesterschap' is een aanrader om te lezen (ook leuk geschreven!). Het inzicht is dat blijkt dat jouw publiek maar ongeveer 5 dingen kan onthouden uit jouw verhaal. Houd hier rekening mee bij het schrijven van je verhaal. Wat moeten mensen voelen en welke 5 punten moeten ze doen, laten of nooit meer vergeten? Dat wordt je focus. Dat kan je bijvoorbeeld doen door: "Je mag alles vergeten wat ik je zojuist heb verteld, maar neem in ieder geval dit mee..."
De opbouw van een goede pitch - leren pitchen...
1. De teaser - Het intro van je elevator pitch
De openingszin van je pitch komt nauw. Het doel van het begin van de pitch is de aandacht grijpen van je publiek en de verbinding te maken. Hoe doe je dit nou slim? Hoe krijg je mensen naar het puntje van hun stoel? Een sterk begin van je pitch laat de hersenen spinnen bij je luisteraar en maakt natuurlijk nieuwsgierig naar de rest van je verhaal.
Werk in het eerste deel van je pitch dus in twee delen:
- Grijpen van de aandacht
- Verbinding maken met je luisteraar + teasen
Grijpen van de aandacht
Wat kunnen we leren van de 'groten der aarde' op het gebied van pitchen? Wat maakt nou dat de ene spreker moeiteloos connect met zijn publiek en de andere spreker hakkelend op gang komt? De aandacht grijpen aan het begin je pitch kan met een aantal tips:
Stel een serie open vragen! Vragen zetten mensen aan het denken. Toch sluipen gesloten vragen er snel in. De kracht van een open vraag is dat de denkradartjes gaan draaien. En dat wil je.
Bijvoorbeeld: "Waarom investeren bruidsparen vaak duizenden euro's in fotografie op de bruiloft? Met je iPhone schiet je tegenwoordig toch bijna reportagewaardig fotomateriaal? Is het eigenlijk nog wel logisch om zoveel geld te investeren?"
Spreek alle zintuigen aan. Grijp de aandacht door te werken met beeldende taal. Vertel je verhaal en laat mensen ervaren wat je vertelt. Bouw je verhaal op met zintuigelijke ervaringen.
Bijvoorbeeld: "Je kon een speld horen vallen. Het werd ineens oorverdovend stil. De spanning was van alle gezichten af te lezen. Wat was er net gebeurd? En waarom had er niemand ingegrepen?"
Verbinding maken met je luisteraar + teasen
Nadat je de aandacht hebt gegrepen, ontstaat de eerste belangrijke 'move' in je verhaal. Je luisteraar heeft zijn oren open gedaan en vraagt zich nieuwsgierig af wat er verder gaat komen. Het is belangrijk de verbinding te maken met je luisteraar, vragen te stellen en te teasen naar dat wat er verder gaat komen.
Voorbeeden:
"Wie is hier getrouwd? .... En: wie heeft hier meer dan € 1.500,- geïnvesteerd in fotografie op zijn bruiloft? En... zou je dat vandaag weer doen?"
"Ik ontdekte iets geks in de wereld van de bruiloftsfotografie. Echt te bizar voor woorden. Moet je opletten!"
2. Jezelf voorstellen
Na de teaser is het tijd om jezelf voor te stellen. Houd het beknopt maar relevant. Noem je naam, je expertise en waarom juist jij de persoon bent die zij moeten hebben.
3. Urgentiegevoel versterken
Creëer een gevoel van urgentie. Vertel waarom jouw boodschap nu van belang is. Welk probleem los je op en waarom moeten ze het nu weten of doen? Dit helpt om de aandacht vast te houden en de relevantie van jouw pitch te benadrukken. Urgentiegevoel versterk je bijvoorbeeld ook door het gebruik van krachtige taal, zoals 'nu' en 'onmiddellijk'.
4. Presenteer de oplossing
Dan presenteer je de oplossing. Wees concreet en specifiek. Gebruik heldere taal en vermijd taal die je alleen in jouw vakgebied gebruikt. Kom met concrete voorbeelden hoe jouw advies of expertise het probleem aanpakt en waarom het de beste keuze is.
5. Presenteer de transformatie
Mensen houden van succesverhalen. Laat zien hoe het leven van je klant eruitziet na het toepassen van jouw advies om geloofwaardigheid op te bouwen. Succesverhalen hebben vaak een emotionele impact. Dit laat namelijk zien dat er echte mensen zijn die baat hebben gehad bij jouw product, dienst of advies.
6. Geef een duidelijk aanbod + CTA
Sluit af met een helder aanbod en een 'call-to-action'. Wat moeten ze nu doen? Een formulier invullen, een artikel lezen, een video bekijken, jouw event bezoeken? Maak het concreet en laagdrempelig.
Een elevator pitch voorbeeld
Ik hoor je denken. Ja, dat is allemaal leuk en aardig, maar hoe ziet dat er dan uit? Begrijpelijk natuurlijk dat je een voorbeeld wilt. Hebben we voor je! Hier volgt een lijst met voorbeelden voor ieder onderdeel van een elevator pitch om te op weg te helpen.
Download jouw pitch template met pitchvoorbeelden hier
Je teaser zou kunnen zijn:
- "Wist je dat 90% van de kleine bedrijven worstelt met online zichtbaarheid? Wat als ik je vertelde dat er een bewezen strategie is om dit te verbeteren?"
- "Wist je dat de meeste mensen in hun leven meer tijd besteden aan scrollen op hun telefoon dan aan persoonlijke ontwikkeling? Wat als ik je vertelde dat er een simpele gewoonte is die dit kan veranderen?"
- "Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige startups floreren terwijl anderen falen? Ik heb ontdekt wat het geheime ingrediënt is dat het verschil maakt."
Jezelf voorstellen:
- "Hallo, ik ben Ramon, een ervaren marketingadviseur. Ik word er super blij van om samen met kleine bedrijven succes te bereiken in online opvallen."
- "Mijn naam is Marco, een toegewijde coach die mensen helpt om hun persoonlijke en professionele doelen te bereiken. Mijn specialiteit? Het ontdekken van verborgen potentieel."
- "Ik ben Sarah, een gepassioneerde milieudeskundige. Mijn missie is om bedrijven te helpen milieuvriendelijker te worden en tegelijkertijd kosten te besparen."
Urgentiegevoel versterken:
- "In de snel veranderende digitale wereld is het nooit belangrijker geweest dan nu om online zichtbaar te zijn. Bedrijven die hier niet in investeren, lopen het risico om over het hoofd gezien te worden door potentiële klanten."
- "In een wereld vol afleiding is het nu belangrijker dan ooit om mindfulness te omarmen. Ontdek hoe dit je leven in slechts enkele weken kan veranderen."
- "Met de snel toenemende concurrentie is het cruciaal om je merk vandaag nog te onderscheiden. Laten we samenwerken om jouw unieke verhaal naar voren te brengen."
Presenteer de oplossing:
- "Mijn bewezen strategie heeft het afgelopen jaar al 35 bedrijven geholpen om hun online aanwezigheid te vergroten. Met als resultaat 50% meer klanten en groei."
- "Mijn bewezen methode heeft al tientallen mensen geholpen om dagelijkse stress te verminderen. Met eenvoudige technieken kun je meer rust en focus in je leven brengen."
- "Ontdek mijn strategie om duurzaamheid te integreren zonder winstgevendheid uit het oog te verliezen. Het begint met kleine stappen, maar de impact is enorm."
Presenteer de transformatie:
- "Stel je voor dat jouw bedrijf binnen enkele maanden verdubbelt in online verkeer en klanten."
- "Stel je voor dat je elke dag begint met een gevoel van kalmte en zelfvertrouwen. Dat is wat mijn methode kan toevoegen aan jouw ochtendroutine."
- "We gaan voor een groenere toekomst! Mijn aanpak heeft al geleid tot indrukwekkende resultaten, van kostenbesparingen tot positieve merkperceptie."
Geef een duidelijk aanbod + CTA:
- "Plan een gesprek waarin we kunnen bespreken hoe jouw bedrijf kan groeien met deze strategie. Schrijf je in op mijn website om deze week nog een gratis afspraak te maken."
- "Laten we samen onderzoeken hoe je mindfulness in jouw leven kunt integreren. Boek een gratis consult op mijn website en ontdek de eerste stap naar meer innerlijke rust."
- "Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Laat me je adviseren tijdens een vrijblijvend gesprek. Ik bied je graag een gratis strategiebijeenkomst komende vrijdag!"
Overige tips en technieken voor jouw pitch
1. Maak gebruik van een Copywriting Framework
Voor een gestructureerde aanpak van het schrijven van je pitch is een copywriting framework handig. Je vergroot hiermee de kans dat je de aandacht van je publiek vasthoudt. Copywriting frameworks zijn gestructureerde methoden die schrijvers helpen om effectieve en overtuigende teksten te maken. Het maakt eigenlijk niet zo heel veel uit welk framework je gebruikt. Om je op weg te helpen hebben we hieronder een paar veelgebruikte copywriting frameworks beschreven:
1. AIDA (Attention, Interest, Desire, Action)
AIDA is een van de meest bekende copywriting frameworks. Het leidt de schrijver door de stappen van aandacht trekken, interesse opwekken, verlangen creëren en aansporen tot actie.
2. PAS (Problem, Agitation, Solution)
Effectief voor het aanpakken van problemen en het aanbieden van oplossingen. Het benadrukt eerst het probleem, vergroot vervolgens de pijn of zorgen, en presenteert ten slotte de oplossing.
3. 4 P's (Promise, Picture, Proof, Push)
Dit framework benadrukt het maken van een sterke belofte, vervolgens het schetsen van een aantrekkelijk beeld van de voordelen, het bewijs ter ondersteuning en ten slotte aansporen tot actie.
4. FAB (Features, Advantages, Benefits)
Volgens het FAB-framework presenteer je eerst de kenmerken, vervolgens de voordelen en uiteindelijk de positieve resultaten voor de klant.
5. STAR (Situation, Task, Action, Result)
Dit framework is handig voor het vertellen van verhalen. Eerst presenteer je de situatie, de taak of uitdaging, de acties om het aan te pakken en als laatst de positieve resultaten.
2. Oefen voor de spiegel of maak gebruik van een app met autocue
Door te oefenen zorg je voor een vloeiende presentatie. Je kunt jezelf leren pitchen. Kijk in de spiegel en observeer je lichaamstaal en intonatie. Ook handig: je kunt gebruikmaken van apps met autocue om je pitch vloeiend en zelfverzekerd te presenteren. Onze tip voor een eenvoudige en gratis autocue app is Teleprompter. Deze app is handig omdat het makkelijk in gebruik is en gratis. Je kunt hierin je document met je pitch eenvoudig importeren, en je kunt video-opnames van jezelf maken (ook in de gratis versie) terwijl je je pitch oefent.
3. Kies voor een goede mix van de 3 E's
Spreker Remco Claassen van het boek 'Verbaal Meesterschap' heeft nog een tip voor ons om ervoor te zorgen dat je aandacht vast kunt houden. Er zijn drie factoren die maken dat aandacht langer blijft hangen en dat mensen bereid zijn om iets met jouw informatie te doen. Deze drie factoren noemt hij de '3-E model'. Deze staan voor: Entertainment, Educatie en Empowerment. Een goede pitch heeft een balans van deze drie elementen. Daarmee houd je de aandacht vast en breng je de boodschap effectief over. Bekijk hier een video van Remco waar hij het zelf uitlegt:
4. Praat vanuit anekdotes.
Het luisterende brein is gemaakt voor verhalen. Mensen onthouden verhalen beter dan droge feiten. Gebruik daarom anekdotes en voorbeelden om je boodschap levendig en memorabel te maken.
Helemaal klaar? Boek de Pitch Studio
Als je pitch helemaal klaar is, overweeg dan om de Pitch Studio te boeken. De Pitch Studio is een professionele videostudio van Beeldvoerders in Amersfoort. Deze is helemaal ingericht met alles wat je nodig hebt voor het maken van een professionele korte videopitch. Met de juiste belichting, meerdere camerastandpunten, goede akoestiek en natuurlijk een autocue, zodat je je verhaal gemakkelijk in kunt spreken. Het schrijven van een goede pitch vraagt voorbereiding en aandacht voor detail. Met bovenstaande stappen en tips schrijf je een pitch die indruk maakt. Gebruik de kracht van storytelling, wees authentiek en zorg ervoor dat je pitch aansluit bij de behoeften van je doelgroep. Succes!
in welke groeifase jullie zitten? download de whitepaper
Dowload je pitch templatE hier
Verder lezen?
Meer over slim opnemen van uitlegvideo's
Het complete stappenplan